Haber

Batı, Türkiye’nin İsveç’ten aldığı onaydan memnun

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç’in ittifaka katılımını onaylayan protokolün Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmesinden memnuniyet duyduğunu, Macaristan’dan da aynı adımı beklediğini söyledi.

Macaristan’ı “mümkün olan en kısa sürede ulusal onay sürecini tamamlamaya” davet eden Stoltenberg, “Vilinius’ta tüm NATO Müttefikleri İsveç’i İttifakımıza davet etme konusunda anlaştılar ve İsveç yükümlülüklerini yerine getirdi.”

Stoltenberg açıklamasında şunları ekledi: “İsveç’in üyeliği NATO’yu daha güçlü hale getirecek ve hepimizi daha özgüvenli hale getirecek.”

TBMM dünkü oturumunda İsveç’in NATO üyeliğini onaylayan protokolü kabul etti. Başta ABD olmak üzere NATO ülkelerinin aylardır beklediği bu gelişmenin ardından Macaristan, İsveç’in üyeliğine parlamento onayı vermeyen tek NATO üyesi olarak kaldı.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, İsveç radyosu SVT’ye yaptığı değerlendirmede, TBMM’nin protokolü onaylamasının “tabii ki iyi” bir gelişme olduğunu söyledi. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da X hesabından yaptığı paylaşımda, TBMM’nin onayıyla NATO üyeliğine bir adım daha yaklaştıklarını ifade etti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, X hesabından yaptığı paylaşımda, Türk parlamentosunun protokolü onaylamasını memnuniyetle karşıladıklarını ve bunun ABD Başkanı Joe Biden için “önemli bir öncelik” olduğunu belirtti. Sullivan, İsveç’in NATO’yu “daha güvenli ve daha güçlü” hale getireceğini belirtti.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, yaptığı açıklamada “Bu, ortaklığımızı açıkça ortaya koyuyor. Türk halkına ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetine teşekkür ediyorum” dedi.

Almanya: Önemli ve doğru bir adım

TBMM’nin verdiği onay Alman hükümeti tarafından da memnuniyetle karşılandı.

Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, “Bu önemli ve doğru bir adımdır” dedi.

Alman hükümet sözcüsü, Finlandiya gibi İsveç’in de NATO’yu daha da güçlendireceğini söyledi. Hebestreit, “Alman hükümeti artık İsveç’in üyelik sürecinin hızla tamamlanacağını varsayıyor” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da “Artık Macaristan’ın kalan adımları atmasının zamanının geldiğini” belirterek, “Bu şekilde İsveçli dostlarımızı İttifak’a hoş karşılayabiliriz” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından İsveç ve daha önce herhangi bir askeri ittifaka dahil olmayan komşusu Finlandiya, Mayıs 2022’de NATO üyeliğine başvurdu.

Bu iki ülkenin NATO üyeliğine uzun süre karşı çıkan Türkiye, daha sonra Finlandiya’nın üyeliğine yeşil ışık yaktı. Bunun üzerine Finlandiya Nisan 2023’te NATO’ya katılabildi.

DW,dpa,AFP/CÖ,HT

DW Türkçe’ye sansür olmadan nasıl erişebilirim?

haberkocakoy.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu