TÜSİAD Başkanı Özilhan, YİK Toplantısı’nda konuştu Bildiri
Türkiye Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Tuncay Özilhan, ” ekonomiEnflasyonu kalıcı olarak tek haneli rakamlara indirmek politikamızın bir numaralı önceliği olmalıdır” dedi.
Özilhan, TÜSİAD YİK Toplantısı’nda, bundan 100 yıl önce Cumhuriyet kurulduğunda dünyada yaşanan sarsıntılara benzer bir dönemden geçildiğini anlattı.
Özilhan, kuraklık, orman yangınları, seller ve yükselen ortalama sıcaklıklar, iklim değişikliği, salgın hastalıklar, göç, mülteci sorunları, dijital teknolojilerin toplumsal hayatın her alanında yarattığı değişimler ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi sorunlara dikkat çekti. bildirildi.
Özilhan, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın dünya ekonomisini derinden etkilediğini, sadece enerji fiyatlarının değil, gıda başta olmak üzere hammadde fiyatlarının da yükselmesine ve bunun sonucunda enflasyonun yükselmesine neden olduğunu belirtti.
Büyük gelişmiş ülkelerde enflasyonun bu yıl sonunda ortalama yüzde 6,8’e ulaşacağının iddia edildiğini kaydeden Özilhan, “Enflasyondaki artış karşısında merkez bankaları para politikalarını sıkılaştırdı. Bu durum ekonomiyi yavaşlatıyor. En büyük ekonomik ve ticari ortağımız Avrupa Bu resimde bu yılın ilk yarısında gösterdiğimiz yüzde 7,5 büyüme performansı bizi rahatlatmıyor çünkü ekonomimiz hızla yavaşlıyor. önemli olanın yüksek büyümeyi sürdürmek olduğunu, ekonomi politikasının temel amacının yüksek büyümeyi her zaman devam ettirmek için gövdeyi güçlendirmek olduğunu belirterek, “Yüksek büyüme üçüncü çeyrekte yüzde 4’ün altına geriledi. 2023 tahminlerini açıklayan birçok kuruluşa göre önümüzdeki yıl en fazla yüzde 3 büyüyebileceğiz.” dedi.
Son ihracat rakamlarının Avrupa başta olmak üzere dünya ekonomisindeki yavaşlamanın Türkiye’yi olumsuz etkilediğine işaret ettiğine işaret eden Özilhan, ihracat yavaşlarken artan hammadde fiyatları nedeniyle ithalatın hızla artmaya devam ettiğini söyledi.
Doğru fiyatlama ve yatırım finansmanı sağlandığı takdirde sanayi sektörünün rüzgar ve güneş enerjisine daha fazla yatırım yapmaya hazır olduğunu vurgulayan Özilhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Cari açığın ve açığın finansmanı geçmişte olduğu gibi bugün de ekonomimizin yumuşak karnı olmaya devam ediyor. Cari açık üretim yapısından kaynaklanıyor. Cari açık sorunu sadece ekonomi ile çözülemez. Bu yapıyı dönüştürmeden ve yüksek teknolojili, katma değeri yüksek bir çalışma tasarımına geçmeden kur kaynaklı ucuzlama etkisi Türk lirasındaki yüksek değer kaybına rağmen dış açık vermeye devam ediyoruz. ekonomideki belirsizlikler, yılbaşından bu yana 200’ü aşkın mevzuat değişikliğinin yarattığı tedirginlik, hukuk ve adalet sistemine yönelik düşünceler nedeniyle önümüzdeki günlerde enflasyon-faiz farkının açıldığı bir ortamda, daha önce hiç olmadığı kadar birçok merkez bankası faiz oranlarını yükseltirken, yurt dışından sermaye girişlerine yer yoktur. Devam edip etmemek ekonomi ile ilgili değil. Dolayısıyla önümüzdeki aylarda cari açığın finansman koşullarının ne olacağını bilemiyoruz.
Özilhan, hammadde fiyatları yüksekken, ihracatın yavaşlamasının cari açığa neden olacağını, cari açığın finansmanında sıkıntı yaşanırsa ithalatta zorlanacaklarını bildirdi.
Üretim yapısını değiştirmeden, ithalata bağımlılığı azaltmadan, ihracatın katma değerli içeriğini artırmadan ve yüksek teknolojili ürünlerin payını artırmadan döviz sorununun çözülemeyeceğini belirten Özilhan, “Döviz sorununu çözemezsek, Enflasyonu düşüremiyoruz.” söz konusu.
“Enflasyonla mücadele” vurgusu
Enflasyonun bir ekonomideki tüm parametreleri bozan en büyük sorun olduğuna işaret eden Özilhan, “Enflasyonu tek haneli seviyelere indiremezsek, büyümeyi kalıcı olarak hızlandıramayız, istihdam yaratamayız, refahı artıramayız, düzeltemeyiz” dedi. Bu nedenle ekonomi politikasının bir numaralı önceliği, enflasyonu kalıcı olarak tek haneli rakamlara indirmek olmalıdır.” Yüksek enflasyon tüm istikrarı bozar. Yüksek enflasyon ortamında tasarrufların hızla erimesi insanları tüketime yöneltmektedir. Bundan dolayı tasarruflar ve yatırımlar düşüyor.” değerlendirmesini yaptı.
Bankacılık sektörüne yönelik ağır düzenlemelerin reel şubenin finansmana erişimini zorlaştırdığını belirten Özilhan, kredilerin vadelerinin kısaldığını, iş dünyasının birçok yönetmeliği takip, anlamak ve uyumlaştırmakta zorlandığını, krediye erişimdeki zorlukların üretimi etkilediğini söyledi. ve bu böyle devam ederse üreticiler ithalat yapamayacak ve üretemez hale gelecek.
Özilhan, para politikasının piyasalara etkisinin zayıf olmakla birlikte kullanılabilecek ekonomi politikası araçlarının da hızla küçüldüğünü belirterek, kamu harcamalarındaki artış konusunda temkinli olmakta büyük fayda gördüklerini belirtti.
Seçimlere hazırlanırken iktidar ve muhalefetten beklentiler
Tuncay Özilhan, Türkiye’nin serbest piyasa ekonomisinden ne zaman sapsa, sonucun düşündürücü olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Ekonomiyi canlandırmak, kuru korumak ve faiz oranlarını düşürmek için serbest piyasa dışında alınan tedbirler iki şeye yol açar, birincisi güven azalır, piyasanın olağan akışının dışına çıkması alışılagelmiş kuralların ortadan kalktığı bir düzen oluşturur. iş, düzensizlik, belirsizlik ve güvensizlik riski artırır, Artan risk tüm istikrarı daha fazla bozar İkincisi, serbest piyasadan çıkmak asla tek bir alanla sınırlı değildir.Piyasa dengelerinden birine gönüllü olarak yapılan herhangi bir müdahale zincirleme etki yaratır ve başka sorunlara neden olur. .Çünkü ekonomik sistem birbiriyle temas halindedir.Bir yerden başlayan irade müdahalesi tüm ekonomik sisteme yayılır.”
Kurumlara, kurallara ve politikalara güvenin sağlanmasında en önemli unsurun personel olduğuna işaret eden Tuncay Özilhan, “Liyakat, şeffaf iletişim ve hesap verebilirlik sahibi ekipler, siyasetin etkisini de artırır.” dedi.
Bir diğer değerli unsurun da ortak aklın işleyişi ve istişare süreci olduğunu vurgulayan Özilhan, iyi bir yatırım ortamının temel gereklerinin, strateji, politika, kural ve projelerin ortak akılla belirlenmesinin ardından uygulamada süreklilik ve istikrarla sağlanabileceğini kaydetti. , fikir birliği, inceleme.
Dünya ekonomisinin yaşadığı sıkıntılara rağmen bugün yaşanan zulmü kısa sürede aşmanın mümkün olduğunu belirten Özilhan, şunları kaydetti:
“Bundan sonraki misyonumuz, ülkemizin potansiyelinin yüksek olduğu noktalara gelebilmesi için hep birlikte harekete geçmektir. Bu hedef etrafında birleşerek, cumhuriyetimizin 2. yüzyılına girmek istiyoruz. İktidar ve muhalefet, ülkemizin sahip olduğu yüksek potansiyeli nasıl hayata geçirebileceğine dair görüşlerini kamuoyu ile paylaşacak.Siyasi partiler Kişi başına gelir prestijiyle güçlü ülkeler arasına girmek için hangi hedefleri koyduklarını duymak istiyoruz. dijital devrimi yakalamak, net sıfır emisyona dönüşümü tamamlamak, toplumsal gelir adaletini ve cinsiyet eşitliğini sağlamak ve bu hedeflere ulaşmak için hangi politikaları önerdiklerini… Hamaset, karşılıklı suçlamalar ve yetersiz argümanlar değil.”
“Üretim yapısını değiştirmemiz gerekiyor”
Özilhan, iklim değişikliğinin etkilerinin giderek daha belirgin hale geldiğini belirterek, Türkiye’nin iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek bölgeler arasında yer aldığını söyledi. Net sıfır emisyon hedefinin ekonominin küresel rekabet gücü açısından da önemli olduğunu belirten Özilhan, Avrupa Birliği’nin uyguladığı Avrupa Yeşil Konsensüsü’nün bunun en bariz örneği olduğunu belirtti.
Özilhan, kaynakların yatırım, Ar-Ge, teknoloji, bilim, inovasyon, eğitim yerine hızlı getiri sağlayan rant alanlarına kayması durumunda bu şekilde sağlanan büyümenin kalıcı olmayacağını belirterek, “Ülkenin geleceği Enflasyonu kısa vadede tek haneli seviyelere indirmemiz, orta vadede yapısal reformlar yapmamız, tüm bunları yaparken eğitime, bilime, teknolojiye yatırım yapmamız ve üretim yapısını değiştirmemiz gerekiyor. Bu da kesimlerin bilgi birikimini doğru planlama ve güçlü, tecrübeli ve donanımlı bir bürokrasi ile harekete geçirmekle olur. Bunu da akademisyenlerin görüşlerini alarak, ortak aklı harekete geçirerek yapabiliriz.” dedi.
Ekonomik ve toplumsal hedeflere, birlik ve çeşitlilik içinde bir arada yaşama azminden aldığı güçle ulaşılabileceğini ifade eden Özilhan, “Bu amaçla hukukun üstünlüğünü güçlendirmek, yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını kuvvetler ayrılığını sağlamanın, denetleyici ve düzenleyici kurumların özerkliğini sağlamanın en güçlü yolu, yürütmenin hukuka olan bağlılığı ile hesap verebilirliği uyumlu hale getirmek zorundayız.” sözlerini kullandı.
Küresel düzeyde daha adil ve istikrarlı bir dünya için idealler olduğunu vurgulayan Özilhan, Birleşmiş Milletler’in görevini daha iyi yaptığı, yoksul ülkelerin de dünya sahnesinde sadece parayla değil, dünya sahnesinde yer aldığı bir küresel düzen görmek istediklerini söyledi. zengin doğal kaynaklarının yanı sıra insani, doğal, kültürel ve tarihi zenginlikleriyle de dikkat çekiyor. .
Dünya sorunları karşısında ülkeler arasında daha fazla uzlaşma, iş birliği ve dayanışma ihtiyacının arttığını belirten Özilhan, “Türkiye, oynadığı rol ile ikinci yüzyılında dünyaya rol model olma potansiyeline sahip bir ülkedir. asırlardır batı ile doğu arasında bir köprü vazifesi gören Rusya’nın Ukrayna Türkiye’yi işgalinden sonra başlayan süreç bu rolünün bir ispatı olsa da Türkiye’nin diğer gelişmekte olan ülkelere rol model olabilmesi için önce kendi sorunlarını çözmesi gerekmektedir. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.” o bitirdi.