Haber

Malatya’da enkaz kaldırma çalışmaları başladı

“Yüzyılın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya’da enkaz kaldırma çalışmaları başladı.

Özalper Mahallesi’nde enkazı kaldırılan Hayat Sitesi’nde incelemelerde bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyyüp Karahan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bakan Murat Kurum’un talimatıyla enkaz ve atıklar.

Mevcut bir atık yönetim planını yenilediklerini ifade eden Karahan, “Tüm deprem bölgelerindeki molozların çevreye en az zarar verecek şekilde nasıl kaldırılacağına dair bir çalışma ortaya koyduk. Şimdi belirledik. Bölgelerde koordinatörlüğümüz valilik ve valiliklerimiz ile moloz döküm alanları yapılmıştır.Bu alanlar çeşitli özelliklere sahiptir.Yani doğaya ve çevreye zarar vermeyen alanlar tespit etmiş bulunmaktayız.” dedi.

“Atıkların nasıl yönetileceğine dair bir plan belirledik”

Çöplük alanlarını belirledikten sonra çevreye zarar vermeden enkaz kaldırma işlemlerinin önce bu kesintili çöplük alanlarına gitmesini sağladıklarını anlatan Karahan, şöyle devam etti:

“Öncelikle vatandaşların alması gereken şeyleri mevcut enkazda almasına izin veriyoruz, böylece bu yapının yırtıcı bir vaziyette değil, tekniğine uygun olarak alana ulaşmasını sağlıyoruz. Daha sonra bu alanlarda çalışmalarımıza başladık. Bu molozların geri dönüştürülerek ekonomiye tekrar kazandırılmasına yönelik bir çalışma.”Buraya kırıcılar kuruldu ve metalden tuğlaya, betondan boruya yani mobilyadan ahşaba kadar tüm atıkların nasıl yönetileceğine dair bir plan belirledik. atık. Bu plana göre bu geri dönüşümleri sağlayacağız” dedi.

“En az zararla ortadan kaldırmaya çalışacağız”

Gazetecilerin atığın kaç günde kaldırılacağı sorusuna Karahan, “Valiliklerimizin denetiminde enkaz kaldırma çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Malatya’da hızlı bir şekilde başladık ve bir başka deprem bölgesinde de bu enkaz kaldırma işlemi devam ediyor.” Çevreye en az zarar verecek şekilde Bakanımızın bize emri, çevre birimlerimizin talimatıdır. Acil olarak yıkılacak binaların yıkılması ve çevreye herhangi bir zarar vermemesi gerekmektedir. O zaman bu enkazları bir an önce belirlenen alanlara ulaştırmak durumunda kalacağız.” şeklinde yanıt verdi.

Ayrıştırma çalışmalarının detaylarını veren Karahan, şunları söyledi:

“Bakanlığımızın ayrıştırma prosedürleri var. Bu prosedürlere ek olarak ek tedbirler alarak alanlara giden atıkların bir an önce ayrıştırılmasını sağlamamız gerekecek. Sistemler kurulacak ve tüm atıkların bertaraf edilmesini sağlayacağız.” ekonomiye geri kazandırılacak olanlar geri dönüştürülüyor.Yine asbestten motor yağlarına kadar içlerinde olabilecek tehlikeli atıklar.Tüm atıkların geri dönüştürülerek kontrollü bir şekilde bertaraf edilmesini sağlayacağız.”

“Her adım kolluk kuvvetlerinin gözetiminde atılacak”

Enkazlarda bulunan değerli eşyaların sorulması üzerine Karahan, “Burası tamamen kolluk güçlerimizin kontrolünde. Hem enkazın kaldırıldığı noktada hem de depolama alanlarında kolluk kuvvetlerimiz görev başında. Attığımız her adımda kolluk kuvvetlerimiz görev başında. kolluk kuvvetlerinin gözetiminde yapılacaktır.” sözlerini kullandı.

Hayat Sitesi’nde enkaz kaldırma çalışması başladı

Bu sırada Hayat Sitesi’ndeki enkaz kaldırma çalışmalarında bulunan pahalı eşyalar polis ve askerler tarafından tutanak tutuldu.

Yıkılan binada hayatını kaybeden Bayram Kırıcı’nın eşi Sultan Kırıcı ile kızı Gülhan Karaaslan da bölgede bekliyorlardı.

Gülhan Karaaslan, annesinin enkazdan kurtarıldığını ancak binanın altındaki mobilyacının kolonları kestiğini savundu. Karaaslan, sorumlular hakkında savcılığa kabahatle suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, enkaz alanındaki iş sahiplerine tepki gösterdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu